Mooie Tanden

Wilt u mooie(re) tanden?

Steeds meer mensen hebben meer belangstelling voor esthetiek binnen de tandheelkunde omdat ook steeds meer mensen een stralend en mooi gebit willen. Het hebben van mooie tanden kan bereikt worden op verschillende manieren of combinaties van behandelingen. Er kunnen lelijke, grijze vullingen vervangen worden door varianten van composiet (de witte vulling). Ook is het veilig bleken van tanden onder andere een optie voor mooie tanden. Tooth whitening (bleken van de tanden) is een alledaagse handeling geworden in de tandartspraktijk. Wat eerder nog een uitzondering was, is tegenwoordig eerder een regel, want veel mensen willen witte(re) tanden. Nu bovendien vaststaat dat bleken niet schadelijk voor de tanden hoeft te zijn, durven patiënten er ook sneller om te vragen.

Spleetjes tussen voortanden kunnen gedicht worden. Ook composiet of porseleinen schildjes (facings) over de tanden behoren tot de mogelijkheden van het mooier maken van een gebit. Scheefstand van tanden kan verholpen worden met behulp van orthodontie of door een correctie met composiet aanpassingen. 

Waarom hebben onze tanden de kleur die ze hebben?

Tanden en kiezen zijn opgebouwd uit tandbeen en glazuur. De kleur en de dikte van het tandbeen zijn vooral bepalend voor de kleur van de tand of kies. De oorspronkelijke kleur van het tandbeen is erfelijk bepaald. Het glazuur van tanden en kiezen is nagenoeg doorzichtig. De hoektanden hebben een dikkere laag tandbeen dan de overige tanden. Daarom zijn ze vaak wat geler van kleur dan de rest van het gebit. Tanden en kiezen verkleuren naarmate we ouder worden.

Oorzaken van verkleuring van tanden

Door allerlei oorzaken kan er verkleuring van tanden en kiezen ontstaan. Als kleurstoffen uit de voedings- en genotsmiddelenindustrie in de tandplak dringen, zien de tanden er donkerder uit. Dit gebeurt onder meer door het drinken van koffie, thee en rode wijn. Ook roken kan een oorzaak zijn van extra verkleuring van de tanden.

Facings op verkleurde tanden

Het kan voorkomen dat je facings op verkleurde of donkere tanden wilt plaatsen. De donker verkleurde tanden kunnen door verschillende situaties veroorzaakt zijn. Medicijngebruik of het dragen van een blokjesbeugel zijn de meest bekende oorzaken minder mooie tanden. Naast facings is het ook mogelijk om de bruine plekjes lokaal te behandelen. Onze esthetische tandarts kan u daar alles over vertellen.

Kan iedereen zijn of haar tanden laten bleken?

Laat uw tandarts of mondhygiënist eerst uw gebit bekijken en beoordelen.
Zij kunnen vaststellen of uw tanden gezond en vrij van gaatjes zijn en of uw vullingen niet lekken. Daarna wordt de huidige kleur van uw tanden beoordeeld. Wat is de oorzaak van de verkleuring? Zijn er veel donkere vullingen in uw mond? Heeft u veel kronen en bruggen? Zijn ziekten of medicijnen de oorzaak? Zijn uw tanden goed schoon? Welke kleur zou goed bij u passen? Bleken is niet altijd de enige of beste oplossing.

Uw tandarts of mondhygiënist zal beoordelen of bleken voor u zinvol is en of u het gewenste resultaat gaat bereiken bij bleken. Bleken kan zowel intern als extern.

Hoelang duurt een behandeling voor tanden bleken?

De duur van het bleken hangt af van de verkleuring van de tanden en welk resultaat u wilt bereiken. Inwendig bleken kan soms na 1 sessie al klaar zijn, maar soms is het nodig dat er nog 1 of meer sessies volgen om het gewenste resultaat te krijgen. Bij uitwendig thuisbleken duurt de behandeling meestal een paar dagen tot enkele weken met behandelingen per dag.

Is het bleken van tanden veilig?

Uit onderzoek blijkt dat buitenste gedeelte van het tandglazuur direct na het bleken iets minder hard is dan vooraf. Het zuur uit de bleekgel tast het tandglazuur licht en oppervlakkig aan. Dit gevolg van bleken is vergelijkbaar met de schade aan een tand die enige tijd in contact is geweest met frisdrank. Deze veranderingen van het glazuur herstelt zich vervolgens vanzelf zodra het tandglazuur weer in contact komt met het speeksel.

Als u uw tanden wilt bleken, doe dat dan altijd onder begeleiding van een professional, zoals uw tandarts of bijvoorbeeld de mondhygiënist. In sommige winkels en via internet zijn diverse bleekproducten te koop. Deze producten zijn niet specifiek afgestemd op uw situatie en gemaakt voor uw gebit. Als een bleeklepel bijvoorbeeld niet goed om uw tanden en kiezen past, kan het blekende middel (waterstofperoxide) op uw tandvlees terechtkomen. Dit kan onnodige pijn veroorzaken en schade aanrichten in de mond. Sommige andere verkrijgbare producten werken simpelweg niet goed of bevatten een (te) hoge concentratie peroxide.

Voor de specifieke methodes, werkwijze van onze praktijk en tips rondom het bleken van de tanden raden we u aan dit te bespreken met een van onze behandelaren. Wat past bij uw gebit, wat moet er gebeuren en hoe behandelt u uw gebit na het bleken? Allemaal vragen die u kunt stellen aan de tandarts of een andere collega van ons.

Resultaat tanden bleken 

Het effect van tanden bleken blijft ongeveer 3 tot 5 jaar zichtbaar. Als u vervolgens een herbehandeling wenst is vaak een kortere tijd nodig dan voor de eerste behandeling. Het resultaat bij bleken verschilt bij iedere persoon. De basiskleur van uw tandbeen bepaalt voor een belangrijk deel het uiteindelijke resultaat. En die basiskleur is bij iedereen anders. Ook gebleekte tanden zullen, zoals ook bij niet-gebleekte tanden, op den duur verkleuren door veroudering. Dit proces gaat sneller als u rookt of bepaalde voedingsstoffen veel gebruikt. Het effect van langdurig of herhaald bleken op het tandweefsel is nog niet specifiek bekend, daarover zijn nog weinig gegevens voor handen.

Call Now Button