
Bent u op zoek naar een kunstgebit of gebitsprothese in Tilburg? Of wilt u meer informatie? Maak direct een afspraak. Of bel nu 0135425810
Het stappenplan wat u kunt verwachten is hieronder weer gegeven.
Â
Kunstgebit of gebitsprothese in Tilburg, stap 1: afdruk
Als allereerste wordt een afdruk gemaakt van boven-en onderkaak. Het afdrukmateriaal is meestal een alginaat, zo genoemd, omdat het van oorsprong uit zeewier werd gemaakt. Alginaat bestaat uit een poeder aangemaakt met lauw water. Het smaakt naar pepermunt en is binnen 2 minuten voldoende uitgehard.
De individuele afdruk
Van de beginafdrukken worden in het tandtechnisch laboratorium gipsmodellen gemaakt. Aangezien deze lepel bedoeld is voor gebruik bij deze ene patënt, wordt dit een individuele lepel genoemd. Met de individuele lepel wordt een zeer nauwkeurige afdruk gemaakt van de kaken. In een onbetande kaak wordt een dunvloeibaar afdrukmateriaal gebruikt op silikonenbasis. Indien een betande kaak wordt alginaat gebruikt. In het laboratorium worden de individuele afdrukken uitgegeoten tot de definitieve modellen. De vorm van de basis van de prothese ligt nu vast.
De relatiebepaling
Op de definitieve modellen zijn in het laboratorium beetwallen gemaakt. Op een basisplaat van verwarmde schellak werd een stevige band was gezet. De beetwallen worden gebruikt om te bepalen hoe straks de kiezen op elkaar komen te staan. Door de was te verwarmen en te smelten wordt de hoogte van de toekomstige prothese bepaald en de plaats van de tanden vastgelegd. Ook wordt bepaald hoezeer de lippen en wangen moeten worden opgevuld en waar het midden van de tandbogen ligt. Als de “beet” is bepaald, worden de waswallen aan elkaar vastgezet en is daarmee de relatie van de bovenkaak ten opzichte van de onderkaak vastgelegd.
Passen in was
Het begint al ergens op te lijken. De blauwe gipsmodellen zijn met wit gips vastgezet in een z.g. artikulator. De waswallen zijn van elkaar losgemaakt en in de was van de waswallen zijn de tanden en kiezen van de prothese opgesteld. De ondertanden in dit geval nog niet, omdat die nog in de mond zitten. Als die er niet meer zouden zijn dan waren ook de ondertanden opgesteld. De pasprothese kan nu in de mond worden geplaatst en beoordeeld. Daarbij wordt gekeken naar:
- de stand van de tanden
- de vulling van de lippen en de kaken
- de hoogte van het gebit-of de kiezen goed op elkaar komen
- de vorm en kleur van de tanden
Het plaatsen van het kunstgebit of de gebitsprothese in Tilburg
In het laboratorium is de pasprothese omgevormd tot de definitieve kunststof prothese. Zoals u ziet zijn nu de ondertanden ook in de prothese opgenomen. Op het ondermodel zijn de tanden afgesneden en zijn de prothesetanden opgesteld. Daarna is de prothese afgewerkt, in kunststof geperst en gepolijst. Bij de patiënten worden de resterende tanden verwijderd en de wondjes gehecht. Vervolgens wordt de prothese geplaatst.
Nazorg
Wanneer een nieuwe prothese een paar dagen gedragen is kunnen er op sommige plaatsen op het tandvlees kleine, pijnlijke blaartjes ontstaan.
Deze worden veroorzaakt, doordat de kunststof van de prothese op die plaats wat te dik is en het tandvlees wordt overbelast. Als de blaartjes goed zichtbaar zijn, is het voor de tandarts gemakkelijk die plaatsen op de prothese op te sporen en daar een stukje van de kunststof af te slijpen. Het is daarom belangrijk, dat de prothese voorafgaande aan een conrole- bezoek tenminste 24 uur is gedragen. Anders zijn de blaartjes zodanig genezen, dat ze niet meer zichtbaar zijn.
Onderhoud
Het beste kunt u etensresten en plak aan de binnenkant van de prothese verwijderen met behulp van en speciale borstel en (vloeibare) zeep. Gebruik geen tandpasta, want tandpasta is geen schoonmaakmiddel en het schuurt teveel. Een schone prothese moet altijd glad aanvoelen. Dit geldt zowel voor een volledige prothese alsook voor een gedeeltelijke plaatprothese en een frame. Gebruik bij voorkeur geen bruistabletten. Deze bevatten sterke organische zuren, die het oppervlak van de prothese op den duur aantasten en ruw maken. Bovendien wordt de prothese niet echt gereinigd. Soms kan het voorkomen, dat er zich tandsteen op de prothese vormt. Dat is erg lastig te verwijderen. In dat geval kunt u de prothese een nacht in een bekertje met keukenazijn leggen. De volgende ochtend kunt u dan het tandsteen van de prothese afborstelen.
TIP:
Leg een prothese nooit in heet water en gebruik geen bleekwater of schuurmiddelen. Bij het schoonmaken kan de gladde prothese gemakkelijk uit uw handen glippen en kapotvallen. Laat voor de zekerheid water in de wasbak lopen en maak de prothese schoon boven het water.
Heeft u nog vragen? Neem gerust contact met ons op.