Wortelkanaalbehandeling

Tanden en kiezen bestaan elk uit een kroon en één of meerdere wortels. De kroon is zichtbaar. De wortels niet: die zitten onder het tandvlees in de kaak verankerd. In iedere wortel loopt een kanaal: het wortelkanaal. Hierin zitten zenuwvezels en kleine bloedvaten. Dit weefsel wordt ook wel pulpa genoemd. Als dit weefsel ontstoken is (geweest), voert de tandarts een wortelkanaalbehandeling uit.

Waardoor ontstaat ontstoken tandweefsel?
Door tandbederf of een lekkende vulling kan tandweefsel ontstoken raken. Een harde klap op de tand kan ook een oorzaak zijn. Bacteriën zijn vaak ontstekingsveroorzakers. Een eerste signaal kan gevoeligheid zijn bij het drinken van koude en / of warme dranken. Een ontsteking kan geen of nauwelijks, tot hevige pijnklachten geven.

Uw tandarts moet het ontstoken tandweefsel verwijderen, anders zal het afsterven. Wanneer het tandweefsel niet wordt verwijderd, kan de ontsteking naar het kaakbot uitbreiden. Hierdoor kan kaakbot rondom de tanden en kiezen verloren gaan. Uiteindelijk kan zoveel kaakbot verdwijnen dat de tanden en kiezen los gaan staan of zelfs uitvallen. U merkt een kaakbotontsteking bij het dicht bijten. Uw tand of kies kan dan ’te hoog’ aanvoelen.

Wat gebeurt er tijdens een wortelkanaalbehandeling?
De tandarts verwijdert tijdens een wortelkanaalbehandeling het ontstoken tandweefsel. Ontstoken tandweefsel geneest niet meer. Daarom wordt het ontstoken tandweefsel weggehaald. Een wortelkanaalbehandeling wordt ook wel kanaal- of zenuwbehandeling genoemd.

De wortelkanaalbehandeling
De wortelkanaalbehandeling gebeurt onder plaatselijke verdoving en wanneer uw tandweefsel nog (gedeeltelijk) ‘levend’ is. Als het tandweefsel al is afgestorven, is een verdoving meestal niet meer nodig. Vaak worden er een of meer röntgenfoto’s gemaakt ter controle van het verloop van de behandeling.

Uw tandarts maakt eerst uw tand of kies open en verwijdert het ontstoken weefsel. Vervolgens reinigt hij het kanaal met kleine vijltjes. Daarna spoelt hij het kanaal met een desinfecterende spoelvloeistof uit. Vervolgens worden de kanalen gevuld. Na de behandeling wordt de tand of kies weer gedicht met een vulling. Als de kies is verzwakt, kan soms een kroon nodig zijn. Door een goede wortelkanaalbehandeling kan een tand of kies vaak nog lange tijd mee.

Kan iedere tand of kies worden behandeld?
Soms kan uw tandarts vanwege complicaties geen wortelkanaalbehandeling uitvoeren. Het kan voor komen dat de tand of kies moet worden verwijderd. Met uw tandarts kunt u mogelijke oplossingen bespreken voor de vervanging van uw verloren tand of kies. Denk bijvoorbeeld aan een brug.

Is een wortelkanaalbehandeling pijnlijk?
Een wortelkanaalbehandeling is met een verdoving in de meeste gevallen niet of nauwelijks pijnlijk.

Hoe lang duurt de behandeling?
De duur van een wortelkanaalbehandeling is afhankelijk van het aantal wortelkanalen. Tanden hebben meestal een wortel, kiezen vaak meerdere. De behandelingstijd varieert daarom van gemiddeld een half tot anderhalf uur. Vaak kan de tandarts de wortelkanaalbehandeling in een keer afronden. Soms moet u een of meerdere keren terugkomen.

Geeft een behandeling napijn?
Napijn kan optreden na het reinigen van de wortelkanalen. Napijn kan enkele dagen aanhouden. Met een goede pijnstiller is de napijn meestal goed te onderdrukken. Een antibioticum is vaak onnodig.

Verkleurt een tand of kies na een wortelkanaalbehandeling?
Na een wortelkanaalbehandeling treedt meestal geen verkleuring van de tand of kies op. Als er toch enige verkleuring ontstaat, kan uw tandarts die vaak verhelpen. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden. Bespreek met uw tandarts de beste mogelijkheid voor uw behandeling.

Wilt u meer informatie of een afspraak of vrijblijvend consult maken? Bel dan 013 – 54 25 810 of neem contact met ons op via ons contactformulier.

Call Now Button