Tandtechniek

Voor onze tandtechniek hebben wij een eigen klinisch prothese technieker in dienst van Tilburg Tandtechniek. Klinisch betekent dat onze specialist een extra opleiding heeft gevolgd om in de mond te werken. Heeft u interesse in een afspraak bel dan 013 – 54 25 810

Wat is tandtechniek?

In opdracht van een tandarts verricht een tandtechnisch laboratorium tandtechnische werkzaamheden. Om een voorbeeld te geven: u gaat naar een tandarts om een afgebroken kies te laten restaureren. De tandarts doet onderzoek en besluit dat u een kroon nodig heeft. De betreffende kies wordt behandeld en er wordt een afdruk van genomen. Deze afdruk wordt naar het tandtechnisch laboratorium gestuurd. Daar wordt een passende kroon voor u vervaardigd.

In een tandtechnisch laboratorium wordt nog meer gemaakt dan alleen kronen. Zo zijn er verschillende disciplines binnen de tandtechniek. Er worden bijvoorbeeld ook protheses, kronen, bruggen, beugels, implantaten en zelfs apparatuur voor de behandeling van snurken vervaardigd.

Het kleiner maken van een prothese of een reparatie gebeurt in de regel binnen acht uur. Het maken van een nieuwe prothese, als u al een prothese heeft, kan bij ons in de meeste gevallen al binnen een aantal dagen.
Ook deze behandelingen vallen onder de verzekerde zorg.

Waarvoor kunt u bij onze klinisch prothese technieker terecht?

 • advies/informatie;
 • beoordeling van een kunstgebit;
 • vernieuwing/reparatie van een kunstgebit;
 • een gedeeltelijk kunstgebit;
 • een kunstgebit;
 • een kunstgebit op implantaten;
 • nazorg.

Protheses

Wellicht bent u op enig moment toe aan een kunstgebit, of u heeft al een kunstgebit, maar het past niet meer goed of het is verouderd. Daar kunt u als drager pijn en ongemak van ondervinden. Voor al uw vragen en klachten betreffende een kunstgebit bent u bij de klinisch prothese technieker aan het juiste adres.

Hoe werkt de klinisch prothese technieker?

Vanaf het eerste bezoek tot het moment dat u het kunstgebit in uw mond geplaatst krijgt, werkt onze specialist intensief aan uw nieuwe kunstgebit. Na een aantal bezoeken beoordeelt hij samen met u het proefkunstgebit dat speciaal voor u in was is gemaakt. Samen controleert u nauwkeurig de stand van de tanden, de esthetiek en de functie.

In dit stadium zijn aanpassingen nog mogelijk. Zodra u het samen eens bent over uw proefkunstgebit, maakt de tandprotheticus het kunstgebit volledig gereed voor plaatsing in uw mond.

Losse prothesen

Losse prothesen zijn kunstgebitten die uitneembaar zijn door de patiënt. Deze prothesen hebben onder meer als voordeel dat ze eenvoudig gereinigd kunnen worden. Om een prothese te kunnen maken, zal de tandarts eerst een afdruk nemen van de mond. Dan wordt de uiteindelijke prothese definitief vervaardigd.

Afhankelijk van het probleem heeft de patiënt in deze losse prothesen de keuze uit 3 mogelijkheden:

1. Basisprothese

Het basisgebit is de eenvoudigste vorm van een losse prothese. Hiermee kan de patiënt louter verticale bewegingen met de kaak maken (open en dicht).

2. Basis plus tandprothese

Deze prothese heeft meer mogelijkheden. Deze combinatie kan namelijk ook lichtjes horizontaal (naar links / rechts, voor / achter) bewogen worden, wat comfortabeler is voor de patiënt. Bovendien is er een ruime keuze uit tanden en kiezen van diverse fabrikanten. De Basis plus tandprothese bestaat uit geaderd, klinisch onbreekbaar kunststof en is allergievrij.

3. Biogene systeemprothesen

Dit gebit is het summum van de losse prothesen. Voordat deze prothese wordt gemaakt, wordt eerst de individuele situatie van de patiënt grondig bekeken. Zo zorgt een uiterst precieze reproductie ervoor dat de gebruiker nauwelijks verschillen merkt in vergelijking met het eigen, natuurlijke gebit.

Opties

Frames

Dit zijn losse, uitneembare tandprothesen die in aantal kunnen variëren van 1 tot 14 tanden. De basis bestaat uit metaal en is al dan niet voorzien van klemmen op het restgebit. Een frame kan zowel in de boven- als de onderkaak worden geplaatst.

Versterkingen

Bij zogenaamde ‘diepe beten’, zoals bij mensen die met de ondertanden bijten op het verhemelte, kan het vanwege het breukgevaar voor komen dat versterkingen in de vorm van draadjes, beugels of netjes aangebracht dienen te worden.

Zachte kunsthars

Wij adviseren mensen met zeer gevoelige kaken, waarbij de spieraanhechtingen of de zenuw te hoog gelegen zijn, een zachtere basis voor de prothese. Deze zachte onderlaag beschermt vooral tegen aften of andere ongemakken door overtollige drukplaatsen. Het materiaal wordt iets zachter bij lichaamstemperatuur, zodat de prothese zich vaster gaat hechten aan de kaak.

Allergievrije kunsthars

Steeds meer mensen hebben te kampen met allerlei nieuwe, hardnekkige en vaak wetenschappelijk onverklaarbare allergieën. Zo zijn er ook patiënten die een allergische reactie vertonen op het basismateriaal dat gebruikt wordt voor de aanmaak van de prothese. Speciaal voor deze groep patiënten werken wij ook met klinisch onbreekbaar en allergievrij materiaal. Hierdoor wordt de kans op een allergische reactie tot een minimum beperkt. Wanneer u allergisch bent voor bepaalde producten kunt u dat melden bij uw tandarts, zodat we tijdig op uw wensen in kunnen spelen.

Pigmenteren van kunsthars op basis van huidkleur

Onze producten zijn qua kleur standaard op de meerderheid van onze (blanke) patiënten afgestemd.

Wanneer u echter van Afrikaanse, Aziatische of andere afkomst bent, kunnen wij eveneens de kleur van de kunststof aanpassen aan uw huidskleur. Op die manier is de prothese in perfecte harmonie met uw natuurlijk tandvlees.

Opstellen naar voorbeeldmodel

Mensen die al hun tanden kwijt zijn en graag hetzelfde gebit hebben als voorheen, kunnen bij ons terecht om op basis van een foto een prothese te laten vervaardigen. Informeer hierover tijdig uw tandarts, en geef hem een foto van het gebit waar u van droomt!

Reinigen van prothese: onderhoud

Wilt u zonder zorgen zo lang mogelijk plezier hebben van uw gebitsprothese? Dan is het belangrijk om uw gebit dagelijks meerdere malen goed en verantwoord te reinigen op een veilige manier. Dit doet u optimaal door op een tandenborstel of een nagelborstel een niet agressief afwasproduct of detergent aan te brengen. Dit mag een afwasproduct voor de keukenvaat zijn, maar bijtende stoffen en puimsteen zijn niet aan te raden. Die zullen immers de zachte satijnlaag schaden, zodat aanslag tussen de tanden of op uw prothese gevormd kan worden en u zelf de prothese niet meer schoon krijgt.

Bijvullen van prothese (rebasen)

Vanwege de leeftijd kan uw kaak heel langzaam kleiner worden, waardoor het gebit te groot wordt en dus niet langer meer goed past. Wij kunnen de prothese bijvullen, in vaktermen rebasen genoemd, waardoor het gebit opnieuw volledig overeenstemt met de evolutie van de kaak.

Enkele praktische tips om jarenlang plezier te beleven aan een schoon en goed verzorgd gebit:

 • Doe ’s nachts minstens de onderprothese van het kunstgebit uit. Het inhouden van de prothese kan leiden tot verminderde doorbloeding van het slijmvlies, waardoor het bot van de onderkaak slinkt. Het gevolg is dat het kunstgebit na een tijd niet meer past en gaat irriteren.
 • Laat uw kunstgebit minstens om de twee jaar controleren door uw tandarts. Hij kan ervoor zorgen dat de pasvorm en het draagcomfort van uw kunstgebit zo lang mogelijk optimaal blijven.
 • Met de jaren verandert uw lichaam. Vervang daarom uw tandprothese minstens om de vijf tot acht jaar.
 • Masseer uw kaken onder de prothese regelmatig met een zachte borstel en tandpasta.
 • Ga voor reparaties of beschadigingen aan uw gebitsprothese altijd naar uw tandarts. Wanneer u klachten heeft die veroorzaakt worden door de gebitsprothese, is het eveneens verstandig om uw tandarts te raadplegen.

Implantaten/overkappingsprothesen

Overkappingsprothesen zijn tandprothesen die door middel van kunstwortels in de kaak worden geschroefd. Dit gebeurt door ze helemaal of gedeeltelijk te laten steunen op een operatief aangebrachte constructie in de mond: dit is het implantaat. Deze overkappingsprothesen op implantaten zijn esthetische en functionele oplossingen voor patiënten die vrijwel geen of helemaal geen tanden meer hebben.

In deze specialiteit onderscheiden wij ons met implantaten die passen op alle materialen van nagenoeg alle fabrikanten. Wij bieden een aantal goede keuzemogelijkheden, zoals een vast gebit of een klikgebit die beide volgens hun eigen techniek op het implantaat worden bevestigd.

Voorstudie / voorbereidingen op implantaten

Alvorens tot plaatsing van een implantaatprothese kan worden overgegaan, is een zeer grondige voorbereiding noodzakelijk. Er komt immers veel deskundigheid aan te pas om deze behandeling secuur en zonder bijwerkingen uit te voeren.

De voordelen van een degelijke, zorgvuldige planning zijn:

 • zekerheid en veiligheid voor de patiënt;
 • een uitmuntend esthetisch resultaat;
 • verkorting van de operatietijd;
 • een duidelijke prijsraming.

We onderscheiden 3 soorten van implantaten / overkappingsprothesen:

 1. Gecombineerde prothesen die op implantaat en tandvlees steunen
  Deze overkappingsprothesen bevatten twee implantaten en een begeleidende (supra-)structuur om de prothese houvast te bieden. Deze prothesen steunen voornamelijk op het tandvlees, net zoals bij gewone prothesen. Daarom moeten ze rondom de hechtende structuur een beetje kunnen bewegen.  Er zijn meerdere van deze supra-structuren mogelijk om de twee implantaten op hun plaats te houden: magneten, bal-attachementen of ruiters op een baarconstructie (klik-systeem). Dit type implantaten is doorgaans het goedkoopste.
 2. Hoofdzakelijk implantaatgesteunde prothesen
  Om medische redenen is het soms moeilijk om de prothesen volledig op het tandvlees te laten steunen. Daarom werd dit type ontwikkeld, waarbij de prothese gebruik maakt van een clipretentie op een baar, die steunt op deze of meerdere operatief aangebrachte implantaten. Door dit type implantaten kan er tegelijkertijd een combinatie van retentie en stabiliteit gecreëerd worden.
 3. Implantaatgesteunde prothesen
  Deze prothesen zijn volledig gesteund op implantaten, die helemaal in de kaak geschroefd zijn. Het is de meest zekere (en duurste) oplossing van de drie types. Deze categorie prothesen kan worden aangebracht op meer dan twee implantaten. Alsof er nog niet voldoende keuzemogelijkheden zijn, kan uit deze implantaatgesteunde prothesen opnieuw een onderscheid tussen 3 soorten gemaakt worden:

1. Uitneembare hybride prothesen
Bij deze prothesen bestaat de supra-structuur uit twee delen. De zogenaamde mesostructuur wordt op vier of meerdere implantanten geschroefd en uitgerust met precisie-attachementen om de overkappingsprothesen op hun plaats te houden. Op het tweede deel, de overstructuur, worden de tanden bevestigd. Dit soort prothesen kan zowel in de boven- als in de onderkaak worden gebruikt

2. Volledig implantaatgesteunde brug
Deze oplossing is in feite dezelfde als hierboven, maar kan door de patiënt niet zelf verwijderd worden (vast). De implantaatgesteunde brug is het meest comfortabel en geeft het gevoel de eigen tanden weer terug te hebben. Deze toepassing kan gebruikt worden voor zowel grotere als kleinere bruggen.

3. De een-tands-vervanging
Het vervangen van een tand is voor de kaakchirurg, tandarts en voor het laboratorium het moeilijkste dat er bestaat. Dat komt niet zozeer door de werkzaamheden zelf, maar vooral door de esthetische precisie en de noodzaak tot het behoud van het tandvlees rondom de kroon op langere termijn. Gelukkig zijn er tientallen oplossingen mogelijk om dit probleem aan te pakken. Onze medewerkers beheersen de daarvoor benodigde technieken volledig en oogsten hier dan ook veel succes mee.

Bleekbeugels

Bleekbeugels zijn op maat gemaakte beugeltjes uit een zacht plastic. Deze worden gevuld met een bleekmiddel en vervolgens over de tanden geschoven. Na enkele uren mag het product worden verwijderd en zijn de tanden zichtbaar witter geworden. Meer informatie over bleken kunt u hier vinden.

Hulpmiddelen

 • Cosmetische optimalisatie

Ons gebit is, net als soms bij andere delen van ons lichaam het geval is, niet altijd perfect. Maar dankzij de voortdurende innovatie in de tandtechniek is het tegenwoordig goed mogelijk om de natuur een handje te helpen. Dit kan onder meer door cosmetische correcties aan het gebit aan te brengen. Onze patiënten kunnen kiezen uit een breed aanbod van esthetische verbeteringstechnieken waardoor elke glimlach als vanzelf gaat schitteren!

 • Keramische schildjes

Er wordt een apart schildje gemaakt voor elk van de tanden. Deze schildjes worden over de tand geschoven, of erop gekleefd. Het resultaat is een uiterst verzorgd, egaal en natuurlijk ogend gebit.

 • Tandvleesmaskers

Speciaal voor u kan de tandtechnicus individueel aangepaste tandvleesmaskers of epithesen maken. Deze maskers dienen als cosmetische oplossing nadat het tandvlees is teruggetrokken, zoals na een tandvleesbehandeling. De tandvleesmaskers zijn verkrijgbaar in de kleur van het eigen tandvlees. De epithesen beschermen bovendien de vrij liggende tandhalzen.

 • Individueel inkleuren van prothesetanden

Als u maar enkele prothesetanden nodig heeft, en dus geen volledig gebit, wilt u wellicht ook dat de nieuwe tanden dezelfde kleur hebben als uw natuurlijke tanden. De tandtechnicus zorgt ervoor dat de exacte kleur van uw gebit en uw prothese perfect op elkaar aansluiten.

 • Verankeringssystemen

Er bestaat een heel scala aan technieken om de prothesen aan de kaak vast te hechten. Zo kunt u kiezen uit een aantal verankeringssystemen, waaronder:

 • magneten;
 • telescopische prothesen;
 • bol- en schuifattachementen;
 • orthodontie / tandregulatie.

Vooral bij kinderen, maar steeds vaker ook bij volwassenen, worden allerlei soorten tijdelijke beugels geplaatst om de tanden netjes op hun plaats te zetten.

In diverse sporttakken is de bescherming van de tanden immens belangrijk. De beugels moeten voor elke discipline aan zeer specifieke vereisten voldoen. In samenwerking met internationale federaties maken wij erkende tandbeschermers voor sporten als:

 • boksen
 • hockey
 • skating
 • karate
 • ijshockey
 • rugby
 • Stabilisatie- en relaxatieapparaten

Sommige patiënten kennen een lange lijdensweg van onverklaarbare nek- of kaakproblemen. Meestal komt dit door stress of andere verschijnselen waardoor mensen ’s nachts gaan knarsetanden. Wij hebben een aantal hulpmiddelen ontwikkeld dat zowel ’s nachts als overdag voor ontspanning van de kaken zorgt. Hierdoor verdwijnen stress en pijn snel.

 • Anti-snurkoplossingen

Snurken is niet alleen vervelend voor huisgenoten die hierdoor wakker blijven. Voor de persoon in kwestie is snurken ongezond, en mogelijk zelfs gevaarlijk. Er zijn verschillende oplossingen voor het stoppen van snurken. Informeer hiernaar bij onze specialisten.

 • Kleefbruggen

Wanneer u een voortand of kies mist, kan er voor een kleefbrug gekozen worden. Dit is een tijdelijke oplossing omdat het mogelijk is dat deze vroegtijdig kan los kan raken. De werkwijze bestaat eruit dat langs de zijkant en de achterkant van de buurtanden een beetje glazuur wordt weg genomen. De kleefbrug wordt als het ware in horizontale en verticale richting tussen de tanden geklemd.

 • Tandkleurige haakjes

De vervaardiging en het aanbrengen van onzichtbare tandprothesen is de laatste jaren sterk in opkomst. We kunnen metalen haakjes van gebitten vervangen door tandkleurige varianten. Hiervoor gebruiken we een speciaal hars (acetaal) dat kleurvast is en een grotere weerstand biedt tegen mechanische belastingen.

 • Vergulden van ankers of prothese

Het kan voor komen dat u na een bepaalde tijd een allergische reactie krijgt door het dragen van een partiële frameprothese. In een dergelijk geval kunt u deze laten vergulden. Hierdoor neemt de allergie meestal af. U kunt uzelf door uw tandarts laten testen op allerhande allergieën.

 • Fluoridekappen

Omwille van allerlei medische oorzaken of na een bevalling is het vaak nodig om het glazuur van de tanden aan te laten sterken. Dit kan door een behandeling met fluoride. Er worden dan kapjes gemaakt die perfect op uw tanden aansluiten. Deze kapjes worden gevuld met een fluoridegel, die maakt dat het product langdurig en in de juiste dosering op de tanden kan inwerken.

 • Scatteringkappen

Om te vermijden dat er onzuiverheden op röntgenbeelden ontstaan, kunnen speciale kappen voor de tanden gemaakt worden. Deze worden ook wel scatteringkappen genoemd. Hierdoor genieten de tanden een optimale bescherming en zijn de foto’s gegarandeerd van hoogwaardige kwaliteit!

Call Now Button