
Als u wilt weten wat het stappenplan is bij een prothese of kunstgebit kunt u dat hieronder nalezen. Heeft u nog vragen of wilt u een vrijblijvende afspraak? Bel dan 013-5425810 of neem contact met ons op.
Stappenplan bij een prothese of kunstgebit
1. De beginafdruk van prothese of kunstgebit
Ten eerste wordt een afdruk gemaakt van de boven- en onderkaak. Het afdrukmateriaal is meestal een alginaat. De benaming stamt van het gebruik van zeewier, dat oorspronkelijk als materiaal gebruikt werd. Alginaat bestaat uit een poeder, aangemaakt met lauw water en heeft een pepermuntsmaak. Alginaat is binnen 2 minuten voldoende uitgehard.
2. De individuele afdruk van prothese of kunstgebit
In het tandtechnisch laboratorium worden van de beginafdrukken gipsmodellen gemaakt. Hierop worden afdruklepels gemaakt die volledig aan uw kaak zijn aangepast, de individuele lepels. In het laboratorium worden de individuele afdrukken uitgegoten tot definitieve modellen. De vorm van de basis van de prothese ligt nu vast.
3. De relatiebepaling
Op de definitieve modellen zijn in het laboratorium beetwallen gemaakt. Op een basisplaat van verwarmde schellak wordt een stevige band van was gezet. De beetwallen worden gebruikt om te bepalen hoe straks de kiezen op elkaar komen te staan. Door de was te verwarmen en te smelten, wordt de hoogte van de toekomstige prothese bepaald en de plaats van de tanden vastgelegd. Ook wordt bepaald hoezeer de lippen en wangen moeten worden opgevuld en waar het midden van de tandbogen ligt.
Als de beet is bepaald, worden de was-wallen aan elkaar vastgezet. Daarmee is de relatie van de bovenkaak ten opzichte van de onderkaak vastgelegd.
4. Passen in was
De blauwe gipsmodellen zijn met wit gips vastgezet in een zogenaamde articulator. De was-wallen zijn van elkaar losgemaakt. Hierin zijn de tanden en kiezen van de prothese opgesteld.
De pasprothese kan nu in de mond worden geplaatst en beoordeeld. Daarbij wordt gekeken naar:
- stand van de tanden;
- vulling van de lippen en de kaken;
- hoogte van het gebit;
- of de kiezen goed op elkaar komen;
- vorm en kleur van de tanden.
5. Het plaatsen van de prothese
In het laboratorium wordt de pasprothese omgevormd tot de definitieve kunststof prothese en kan hij geplaatst worden.
6. Nazorg
Wanneer een nieuwe prothese een paar dagen gedragen is, kunnen er op enkele plaatsen op het tandvlees kleine, pijnlijke blaartjes ontstaan. De blaartjes ontstaan doordat het kunststof van de prothese op die plaats wat te dik is, wat het tandvlees overbelast.
Wanneer deze blaartjes goed zichtbaar zijn, zijn deze op de prothese goed op te sporen. Het is daarom belangrijk dat de prothese voorafgaand aan een controlebezoek tenminste 24 uur is gedragen.
Meer informatie over een prothese of kunstgebit?
Wilt u meer informatie of direct een afspraak inplannen voor een prothese of kunstgebit?Bel dan 013-5425810 of neem contact met ons op via ons contactformulier. Wilt u producten bestellen voor het behoud, schoonmaken of vastzetten van uw kunstgebit of prothese?Bestel ze dan hier online. Dan heeft u ze de volgende werkdag gratis in huis.
Kijk voor vragen en meer informatie ook bij onze veel gestelde vragen bij het onderdeel protheses en kunstgebitten.