Partiële prothese

Perry van Vught klinisch prothese tandtechnieker
Perry van Vught klinisch prothese tandtechnieker

Een partiële prothese is een vervanging voor een of meer tanden of kiezen en is een perfecte oplossing wanneer deze tanden en kiezen niet worden vervangen door een kroon, brug of implantaat.

Een partiële prothese kunt u altijd uitnemen. Verder zijn er twee soorten partiële protheses:

1. De partiële plaatprothese

Deze is gemaakt van roze, tandkleurige kunsthars waarin de tanden en kiezen zijn verankerd.
De plaatprothese rust op het tandvlees in de mond en kan eventueel met ankertjes aan de eigen tanden of kiezen vastgeklemd worden.

2. De partiële frameprothese

Deze is gemaakt van metaal waarop een tandvleeskleurige kunsthars aangebracht is. Hierin staan de tanden en kiezen. De frameprothese rust vooral op de eigen tanden en kiezen en soms ook gedeeltelijk op het tandvlees. Een frame kan bevestigd worden met metalen ankertjes of met een slotje. De slotjes zitten meestal aan de binnenkant van het gebit terwijl de metalen ankertjes soms zichtbaar zijn aan de buitenkant.

Het grootste verschil is wellicht: een plaatprothese is goedkoper. Aangezien een plaatprothese geheel op het tandvlees leunt, kan dit eerder voor tandvleesproblemen zorgen. Verder blijft er makkelijker voedsel onder een plaatprothese zitten. Dit veroorzaakt sneller ontstekingen van het tandvlees. Welke prothese voor u optimaal is, kunt u het beste met uw tandarts bespreken.
Hoe wordt een partiële prothese gemaakt
Allereerst maakt de tandarts een afdruk van uw kaken. Deze afdrukken gaan vervolgens naar het tandtechnisch laboratorium. Daar wordt een gipsmodel gemaakt. Hierop wordt een kunsthars lepel gemaakt die goed over uw kaken en tanden past.

Met deze kunsthars lepel wordt er nog een afdruk genomen van uw tanden en kaken. Daardoor kan een nog nauwkeuriger gipsmodel gemaakt worden.

Met dit nauwkeurige gipsmodel kan de tandarts een pasmodel maken van de uiteindelijke partiële prothese. Tot slot wordt de prothese volledig afgestemd op uw gebit en draagcomfort.

Hoe lang duur het maken van een partiële prothese?

Om een partiële prothese te laten maken moet u gemiddeld vijf tandartsbezoeken afleggen. De hele behandeling duurt ongeveer 4 tot 5 weken.

Hoe om te gaan met een partiële prothese
De eerste dagen zal de prothese wat onwennig en onnatuurlijk aanvoelen. Wellicht gaat ook het praten nog een beetje moeilijk: sommige klanken zult u misschien even anders uitspreken. Dit is een normale ervaring en de klachten gaan vanzelf over. Blijven de klachten echter bestaan, neem dan contact op met de tandarts.

Wilt u meer informatie of direct een afspraak inplannen voor een partiële prothese? Bel dan 0135425810 of neem contact met ons op via ons contactformulier. Wilt u producten bestellen voor het behoud, schoonmaken of vastzetten van uw prothese? Bestel ze dan hier online. Dan heeft u ze de volgende werkdag gratis in huis.

Call Now Button