
Iedereen hoopt een frisse adem te hebben. Een slechte adem tast uw eigenwaarde aan. Maar is uw adem ook echt fris? De meeste mensen met een slechte adem, oftewel halitose, merken het zelf niet. Maar de omgeving ruikt het wel. Sommigen hebben door hun slechte adem er misschien wel zo veel problemen mee dat het invloed heeft op hun sociale en intieme contacten.
Wat is halitose of slechte adem?
Halitose is de wetenschappelijke naam voor een slechte adem of een onaangename mondgeur.
De oorzaak van halitose wordt gevormd door geur veroorzakende bacteriën die voornamelijk aanwezig zijn in de plaque op het achterste deel van de tong. Deze bacteriën produceren zwavelverbindingen die onaangenaam ruiken en voor een slechte adem zorgen.
Ongeveer een kwart van de bevolking lijdt nu en dan aan halitose. Bij ongeveer 90 procent van hen ligt de oorzaak in de mond. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, ontstaat een slechte adem slechts in 10 procent van de gevallen door keel-, neus- en ooraandoeningen. Ook slechts in een klein aantal gevallen ligt de oorzaak bij het spijsverteringsstelsel.
Hoe weet je of je een slechte adem hebt?
De oorzaak van halitose is in 9 op de 10 gevallen in de mond zelf te vinden. Uw tandarts of mondhygiënist kan u hierover juist informeren en aangeven wat er tegen te doen is.
Wat zijn de oorzaken van een slechte adem en wat kun je eraan doen?
Wie bijvoorbeeld knoflook, uien of kruiden heeft gegeten, alcohol heeft gedronken of heeft gerookt, kan een onaangename lucht uitademen. Die geur is meestal van tijdelijke aard en kunt u voorkomen of maskeren. Om de onaangename lucht te voorkomen, zou u deze producten niet moeten gebruiken. Om de nare geuren tijdelijk te maskeren kunt u iets eten of drinken, bijvoorbeeld suikervrije kauwgom of uw tanden poetsen met een verfrissende tandpasta.
Bacteriën achter op de tong
De bacteriën in de voedselresten op het achterste gedeelte van uw tong produceren zwavel. Dat ruikt onaangenaam. Op ruwe tongen blijven makkelijker voedselresten achter dan op gladde tongen. Iemand met een ruwe tong heeft meer kans op tongbeslag en dus op halitose. Ouderen hebben meer tongbeslag dan jongeren.
Een oplossing hiervoor is om dagelijks uw tong met een tongreiniger te behandelen. Schraap in ongeveer vijf keer de bacteriën en het slijm van uw tong af. Hoe verder u achter op uw tong komt, hoe meer u kunt weghalen. Reinig uw tong twee keer per dag, het liefst ’s ochtends en ’s avonds. Onderzoek toont aan dat het reinigen van de tong met een tongreiniger effectiever is dan met een tandenborstel.
Levert het tongreinigen onvoldoende resultaten op?
Dan is een intensievere verzorging nodig. Soms moet u naast het tongreinigen de bacteriën die uw slechte adem veroorzaken, oplossen met gorgelmiddelen en / of een mondspray (Halita). Tongreinigers en sprays zijn zonder recept bij AllesVoorHetGebit verkrijgbaar.
Overleg met uw tandarts of mondhygiënist hoe vaak u de tongreiniger of de andere middelen kunt gebruiken.
Hoe gebruikt u een tongreiniger of -schraper?
Steek uw tong zo ver mogelijk uit uw mond. Plaats de tongreiniger zo ver mogelijk achter op uw tong.
Oefen kracht uit op de schraper en druk uw tong plat. Zorg er hierbij voor dat de tongreiniger goed contact maakt met uw tong. In het begin zult u de neiging hebben om te kokhalzen. Wanneer u er echter meer handigheid in gaat krijgen, leert u de reiniger zo te plaatsen dat u een kokhalsreactie tot een minimum kunt beperken.
Trek de tongreiniger langzaam naar voren in uw mond. Maak de reiniger schoon onder stromend water. Herhaal de procedure ongeveer vijf keer. Spoel uw mond goed na met water. Reinig en droog de tongreiniger en bewaar deze tot volgend gebruik.
Wilt u meer informatie of direct een afspraak inplannen vanwege een slechte adem? Bel dan 013 – 5425810 of neem contact met ons op via ons contactformulier.