Aften

Wat zijn aften?

Frosja Spijkers-Scheepens | Esthetische Tandarts/directeur
Frosja Spijkers-Scheepens | Esthetische Tandarts/directeur

Sommige mensen worden regelmatig geplaagd door pijnlijke zweertjes in de mond. De officiële naam voor deze zweertjes is: aften. Deze zweertjes komen voor bij zowel jongeren als volwassenen. De oorzaak ervan is niet altijd duidelijk aan te geven, maar ze richten geen blijvende gezondheidsschade aan.

Aften zijn blaasjes of zweertjes in de mond met een doorsnede van drie tot vier millimeter. Ze ogen als grijswitte of dikke gele plekjes met een rode, ontstoken rand. Soms ziet ook het mondslijmvlies rood.

De zweertjes verschijnen aan de binnenkant van de lippen, wangen of onder de tong. Ze bezorgen een stekende pijn tijdens het nuttigen van zuur of heet voedsel. Sommige mensen voelen aften van tevoren komen opzetten.

Hoe ontstaan aften?

De oorzaak voor het ontstaan van de zweertjes is onduidelijk. Een verminderde lichamelijke weerstand, slechte mondhygiëne, overgevoeligheid voor bepaalde voedingsmiddelen of stress kunnen oorzaken zijn. Ze ontstaan in ieder geval niet door een vitaminetekort, zoals wel eens wordt gedacht.

Aften kunnen eveneens ontstaan door het bijten op de tong of op de binnenkant van de wang, maar ook bij het eten van heet voedsel. Soms zijn aften het gevolg van een scherp randje aan een tand of kies of een slecht passend kunstgebit.

Hoelang duurt het voordat aften verdwijnen?

Hoe groter het zweertje, hoe langer de genezing ervan duurt. In de regel moeten aften na twee weken verdwenen zijn.

Wat kunt u zelf doen tegen aften?

Het stuk maken van de blaasjes verergert de klachten. Blijft u daarom van de zweertjes af. Als u voorzichtig poetst en rustig eet, voorkomt u dat deze zich verder uitbreiden.

Wanneer moet u vanwege aften uw tandarts raadplegen?

Als de zweertjes na twee weken niet zijn verdwenen, adviseren wij u om uw tandarts te raadplegen. Vraag ook om advies als u vaker last van heeft van aften. Informeer uw tandarts zo uitgebreid mogelijk, bijvoorbeeld als u het idee heeft dat uw aften ontstaan door scherpe randjes aan uw tanden en kiezen of een slecht passend kunstgebit.

Wilt u meer informatie of direct een afspraak inplannen vanwege aften in uw mond? Bel dan 013 – 5425810 of neem contact met ons op via ons contactformulier.

Call Now Button