Immediaat prothese

Er zit een bepaalde periode tussen het trekken van tanden en het definitief plaatsen van een prothese. In die periode krijgen de wondjes in de mond gelegenheid om te helen.Wanneer de wonden zijn genezen moet de prothese worden opgevuld. In sommige gevallen dient er dan een nieuwe prothese te worden gemaakt. In het begin zult u waarschijnlijk moeten wennen aan uw nieuwe prothese (kunstgebit). Om zo goed mogelijk te kunnen wennen aan de nieuwe omstandigheden, adviseren wij u als volgt:

Eerste 24 uur:

  • Na het trekken van tanden of kiezen zal er altijd enige zwelling van het tandvlees zijn. Deze zwelling verdwijnt in de regel na 2 tot 3 dagen.
  • Als direct na het trekken van tanden of kiezen een prothese geplaatst wordt, wordt een immediaat prothese geplaatst. In het begin zal uw kunstgebit hinderlijk aanvoelen en zult u deze wellicht uit de mond willen nemen. Probeer toch steeds de prothese in uw mond te houden, dit vergemakkelijkt het proces van gewenning aanzienlijk.
  • Als om wat voor reden de prothese niet ingehouden wordt, bijvoorbeeld omdat hij tijdens het slapen uit de mond gevallen is, kan de zwelling ervoor zorgen dat de prothese de eerste dagen niet past. Het is daarom dus van groot belang om de eerste 24 uur de prothese niet uit te nemen.
  • Als er een prothese geplaatst is, direct na het verwijderen van tanden, dan houdt deze prothese de zwelling doorgaans goed tegen.
  • Pas na 24 uur kan de prothese voor het eerst uitgenomen worden om te spoelen (zowel de mond als de prothese).

Tegen de eventuele pijn na de tandheelkundige behandeling mag u twee paracetamol van 500mg, of één ibuprofen van 600mg of 400mg nemen.

2e en 3e dag:
De prothese dient dag en nacht gedragen te worden. Na elke maaltijd dient u de prothese en de mond goed te spoelen. ’s Avonds dient u de prothese grondig schoon te maken met een tandenborstel en (hand)zeep.

Verder:
Maakt u de prothese 2 maal per dag schoon en spoelt u de mond na elke maaltijd grondig na^.

Wanneer het tandvlees genezen is:
Maakt u de prothese ‘s morgens en ’s avonds schoon met een tandenborstel. Elke avond dient het tandvlees met een zachte tandenborstel gepoetst en/of gemasseerd te worden.

Na 6 maanden
Na het verwijderen van uw tanden en kiezen zal uw kaak gaan slinken. Na ongeveer 6 maanden zal het slinken gestopt zijn. Uw prothese zal dan dus aangepast moeten worden. Dit heet een rebase. Een rebase wordt door de verzekering altijd 100% vergoedt. Is er dan nog geen verbetering ingetreden, dan kunt u een afspraak maken om na te laten gaan of implantaten eventueel een oplossing kunnen bieden.

Wilt u meer informatie of direct een afspraak inplannen voor een prothese? Bel dan 0135425810 of neem contact met ons op via ons contactformulier.

Call Now Button