Angst voor tandarts

Nog steeds zijn mensen soms bang voor de tandarts en voor veel mensen is die angst een steeds terugkomend probleem. Heeft u of uw kind angstgevoelens bij het bezoeken van een tandarts? Dat is ontzettend vervelend en gelukkig niet nodig. Binnen ons team is veel ervaring opgedaan met angst en het wegnemen ervan en indien nodig zoeken we samen met de psycholoog en/of EMDR-specialist naar een oplossing voor uw angst.

Angst voor de tandarts is veel voorkomend

Er is een grote kans dat u in mindere of meerdere mate bang bent voor de tandarts. Meer dan 25% van de bevolking heeft een behoorlijke tandartsangst en 4% van de patiënten heeft zelfs een tandartsfobie, blijkt uit onderzoek van het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA).

Er is van alles mogelijk om ervoor te zorgen dat de angst controleerbaar is of zelfs verdwijnt. Gun uzelf de mogelijkheid om het aan te pakken. Samen doen wij graag ons uiterste best om van de angst voor de tandarts af te komen en een bezoek toekomstig gemakkelijker aan te kunnen.

10 tips voor angst voor tandarts bij kinderen

1. Een beetje tandartsangst of spanning voor een bezoek is normaal en functioneel. Laat dat gebeuren.

2. Geef uw kind ruim van tevoren uitleg en informatie, afgestemd op de leeftijd van het kind, over een toekomstige tandartsafspraak en behandeling.

3. Geef kinderen een gevoel van controle door bijvoorbeeld een stopteken met hen af te spreken wanneer de behandeling voor hen te heftig voelt.

4. Onderzoek welke rol uzelf speelt bij de angst, het is belangrijk dat u rustig bent en geen emoties projecteert op uw kind.

5. Ga altijd met uw kind naar de tandarts om vervelende en pijnlijke klachten te voorkomen. Het werkt goed om uw kind positieve ervaringen op te laten doen met tandartscontroles waarbij er niets hoeft te gebeuren, zodat de keren erna gemakkelijker worden.

6. Ben eerlijk over mogelijke pijn en geef aan dat pijnbeleving voor iedereen anders is.

7. Kinderen hebben een ander tijdsbesef, dus gebruik concrete vergelijkingen voor tijd. Boorbeeld: een controle duurt ongeveer zolang als het eten van één boterham.

8. Neem kleine stapjes bij het aanpakken van de angst. Vraag niet teveel tegelijk.

9. Beloon positief gedrag en negeer negatief gedrag.

10. Stop op tijd als uw kind echt bang is en vooralsnog niet over zijn tandartsangst heen lijkt te kunnen komen. Schakel in dat geval professionele hulp in.

Angst coach en EMDR therapie

Onze psychloog en angstcoach is er voor zowel onze patiënten als voor patiënten die worden doorverwezen door collega-tandartsen. Soms komen er mensen op consult die juist al erg lang niet meer naar de tandarts zijn geweest omdat ze zo angstig zijn. 

In sommige gevallen stelt de angstcoach voor om EMDR therapie in te zetten. Eye Movement Desensitization and Reprocessing, afgekort tot EMDR, is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende of traumatische ervaring of gebeurtenis. EMDR werd meer dan 25 jaar geleden voor het eerst beschreven door de Amerikaans psychologe Francine Shapiro. In de jaren daarna werd deze procedure verder uitgewerkt en ontwikkeld tot een volwaardige en effectieve therapeutische methode. Intussen dus ook specifiek voor de behandeling van tandartsfobie.

EMDR is een succesvolle, kortdurende en geprotocolleerde therapievorm. Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werkzaamheid van EMDR. Uit de resultaten blijkt dat mensen goed op EMDR reageren. Soms zijn mensen al na enkele zittingen in staat om hun dagelijkse bezigheden weer op te pakken of weer actie te ondernemen op een specifiek gebied. Bij mensen die langdurig trauma hebben meegemaakt en bij complexere problematiek duurt de behandeling meestal langer.

Aanmelden voor hulp bij angst voor de tandarts

Angsttandarts kinderen Tilburg

Om in aanmerking te komen voor behandeling van uw angstklachten meldt u zich aan bij Tandartspraktijk Tilburg. Dit kan telefonisch, via de website of persoonlijk aan de balie of bij uw tandarts. Tijdens de intake die volgt staat kennismaking tussen u en de coach centraal, alsmede het gezamenlijk invullen van een samengesteld intake formulier.

In veel gevallen wordt uw bezoek, met een maximum aantal keren per jaar, vergoed. Een vergoeding kan bij verzekeraars altijd vooraf worden aangevraagd. Dit raden wij u aan om mogelijke misverstanden en verrassingen te voorkomen.

Voor overige vragen kunt u ons altijd bellen of mailen:

 

 

Call Now Button