Angst voor tandarts angstcoach

Angst voor de tandarts verdwijnt door ‘Hulp bij het tandartsbezoek’.

angstcoach
Davy Melissen | EMDR therapeut voor kinderen met tandartsangst

Zit u met klamme handen en uw hart in uw keel in de tandartsstoel? Heeft u iedere keer een kind dat volledig overstuur is zodra het woord tandarts valt? Nog steeds last van nare herinneringen aan de schooltandarts? Bang dat u moet braken wanneer de tandarts aan uw mond zit? Al in geen jaren bij de tandarts geweest omdat u het zo eng vindt? Paniekaanvallen wanneer u het geluid van de boor hoort? Angst voor injectienaalden?

Maak een vrijblijvende afspraak met onze EMDR therapeut voor tandarts angst. Hij helpt u er vanaf. Meestal geheel vergoed door de zorgverzekeraar. Ook voor uw kind.

Dit alles is niet nodig want angst voor de tandarts is gemakkelijk te verhelpen door een kortdurende training en de juiste begeleiding van onze tandartsen. Vaak wordt de behandeling volledig vergoed. Bekijk de onderstaande video en lees de overige informatie over angst voor de tandarts op deze pagina.

Voor wie is de training ‘Hulp bij het tandartsbezoek’ geschikt?
Iedereen die ongemak, stress of angst ervaart voorafgaand, tijdens of na een bezoek aan de tandarts. Dit betekent:  alle angstniveaus van licht ongemak of stress tot extreme angst /paniekaanvallen. De training is geschikt voor mensen van alle leeftijden en voor zowel kinderen als volwassenen.

Voordelen van een training

– Psychologische training is effectief bevonden in meer dan negentig procent van de  gevallen.
– We pakken uw angst aan bij de oorzaak en niet alleen de symptomen.
– De training is effectief voor al uw toekomstige tandartsbezoeken.
– U gaat prettiger naar de tandarts en dit komt uw mondgezondheid ten goede.
– U voorkomt dat u uw angst zal overdragen op uw kinderen of anderen.

Wat is tandartsangst?

Vindt u het ook zo vervelend om naar de tandarts te gaan? Tandartsbezoeken veroorzaken bij ontzettend veel mensen een onprettig gevoel. Iedereen is uiteraard ook verschillend en angst voor de tandarts kan variëren van mild ongemak wanneer u een tandheelkundige behandeling ondergaat tot extreme angst of paniek die al weken voordat u naar de tandarts moet, begint. Het is ook mogelijk dat u al jaren niet meer naar de tandarts bent geweest vanwege uw angst.

Vaak hebben vervelende ervaringen in het verleden ertoe geleid dat u vandaag de dag nog steeds met tegenzin een afspraak maakt bij de tandarts. Daarnaast kan het ook zijn dat u niet specifiek bang bent voor de tandarts, maar andere achterliggende klachten heeft die een tandartsbezoek onprettig maken. Andere oorzaken zijn bijvoorbeeld braakangst, angst voor paniekaanvallen, het onaangenaam vinden de controle over te moeten geven aan een ander, trauma’s etc.

Komt angst voor de tandarts veel voor?

U bent niet de enige. Veertig procent van de Nederlanders is bang voor de tandarts en vijf tot zeven procent is zo angstig dat hij voldoet aan de criteria voor een tandartsfobie. Daarnaast komt het ook bij kinderen voor. Van alle kinderen is vijftien procent angstig en zes procent heeft een tandartsfobie.

Waaruit bestaat de behandelingen angst voor de tandarts?

Het uitgangspunt is om u binnen een zo kort mogelijke tijd, en op basis van uw eigen persoonlijke ervaring, te leren omgaan met uw spanning of angst. Allereerst vult u enkele vragenlijsten in waarna er een kennismakingsgesprek van 45 minuten wordt gevoerd. Hierin leren we elkaar leren kennen en maken we een compleet overzicht van uw ervaringen met de tandarts. Vervolgens stellen we samen een plan van aanpak op. Daarna volgen gemiddeld twee tot vier individuele sessies waarbij u door middel van het aanreiken van informatie, het uitvoeren van praktische oefeningen en het verstrekken van tips en tools uw angst of ongemak leert hanteren.

Er wordt gebruik gemaakt van ontspanningsoefeningen en zowel uw gedachten als gedragingen worden besproken en zo veranderd dat u met een heel ander gevoel naar de tandarts gaat. Bovendien wordt er aandacht besteed aan het bespreken van het huidige behandelplan van uw tandarts als dit stress veroorzaakt.

Waaruit bestaat de training voor kinderen met angst voor de tandarts?

Hulp bij het tandartsbezoek is een training die ook zeer geschikt is voor kinderen. Dezelfde onderdelen als bij de behandeling van volwassenen komen hier aan bod. Uiteraard is het materiaal waarmee wordt gewerkt aangepast op het niveau van het kind. Er wordt onder meer gebruik gemaakt van prentenboeken, handpoppen en kleurplaten. Ouders worden in de behandeling nauw betrokken. Enerzijds wordt u gevraagd om informatie te geven over het kind, maar ook het kind zelf zal naar zijn of haar ervaringen worden gevraagd. Tevens krijgt u als ouder handvatten aangereikt om met een angstig kind om te gaan. Bovendien krijgt u informatie en tips hoe u zich moet gedragen wanneer u zelf bang bent en deze angst niet wilt overdragen op uw kinderen.

Tarieven en vergoeding bij angst voor de tandarts en een bezoek aan onze angstcoach

De training hulp bij het tandartsbezoek wordt volledig vergoed voor patiënten die zijn verzekerd bij VGZ Zorgverzekeraar, IZZ Zorgverzekeraar, IZA Zorgverzekeraar, Zorgverzekeraar UMC, Zorgverzekeraar Cares Gouda, of Univà Zorg.

Door wie wordt de behandeling tegen angst voor de tandarts uitgevoerd?

De behandeling wordt uitgevoerd door angstcoach Davy Melissen. Hij is gespecialiseerd in het behandelen van mensen die stress of angst ervaren bij de tandarts. Daarnaast geeft hij ook cursussen aan tandheelkundig personeel op het gebied van angst en spanning bij tandartspatiënten. Dat een angstcoach is verbonden aan tandartsangst betekent niet dat u gek bent of vreemd. Juist de kennis van een angstcoach op dit gebied zorgt voor een korte en effectieve behandeling. Door het samenwerkingsverband met Tandartspraktijk Tilburg en het feit dat u naar de tandartspraktijk kunt komen om uw angst aan te pakken, zal uw onbehagelijke gevoel zo snel mogelijk verdwijnen.

Davy: Ik vind het erg belangrijk dat de behandeling helemaal is afgestemd op het individu. Daarnaast zorg ik door veel praktische oefeningen aan te reiken en goed te luisteren naar uw verhaal of dat van uw kind dat ik binnen zo min mogelijk tijd precies de kern van uw angst aan kan pakken. Het geeft me een enorm goed gevoel als ik iemand lachend de tandartspraktijk zie binnenkomen en nog gelukkiger zie vertrekken!

Call Now Button