Tanden stoken

Saskia Meijs, mondhygiëniste +
Saskia Meijs, mondhygiëniste +

Naast flossen is het reinigen van ruimtes tussen de tanden en kiezen met tandenstokers, tanden stoken, ook goed mogelijk. Tandenstokers zijn vooral van toepassing als er al wat meer ruimte tussen de tanden en kiezen gekomen is. Vaak is de beste methode een combinatie van floss en tandenstokers.

Hoe ziet een goede tandenstoker er uit?

Een goede tandenstoker is van hout, driehoekig van vorm met een platte kant en loopt toe in een punt. De driehoekige vorm is belangrijk, omdat de ruimte tussen tanden en kiezen ook driehoekig is.

Zo worden alle zijden van de ruimte bereikt. Tandenstokers verschillen in dikte. Bij grotere tussenruimten kunt u dikkere stokers gebruiken, bij smallere tussenruimten kiest u dunnere. Overleg met uw tandarts of mondhygiënist over het juiste formaat tandenstoker voor uw gebit.

Gebruikt u vooral echte tandenstokers en niet bijvoorbeeld cocktailprikkers. Die zijn niet bedoeld om uw tanden mee te reinigen. U haalt er weliswaar etensresten mee weg na een maaltijd, maar ze kunnen het tandvlees beschadigen.

Hoe wordt een tandenstoker gebruikt?

  • Houd de tandenstoker tussen duim en wijsvinger dicht bij de punt vast. Met de andere vingers steunt u tegen de aangrenzende tanden of kiezen.
  • Maak de punt van de tandenstoker vochtig met speeksel. Dit maakt het hout buigzamer en verkleint de kans op breuk.
  • Zet de smalle, platte kant van de tandenstoker op het tandvlees, onder het punt waar de tanden en kiezen elkaar raken.
  • Breng de tandenstoker tussen de tanden en de kiezen. Doe dat zoveel mogelijk loodrecht op de tandenrij.

Voorkom prikken in uw tandvlees. Prikt u toch in uw tandvlees? Plaats de tandenstoker dan iets schuiner. Bij de bovenkaak schuiner van boven, bij de onderkaak schuiner van onderen. Duw de tandenstoker drie keer stevig tussen de tanden en kiezen. Vergroot het raakvlak met de tand door daarbij van richting te veranderen (X-figuur). Reinig alle tussenruimten waarin een tandenstoker past (X-figuur). Sluit uw mond iets als u de tandenstoker achter in de mond gebruikt. Hierdoor vermindert de spanning van uw wangen. Ook kunt u de vochtige tandenstoker licht buigen. Daardoor heeft u minder ruimte nodig bij het inbrengen. Na eenmalig gebruik gooit u de tandenstoker weg.

In het begin is het gebruik van tandenstokers soms moeilijk en pijnlijk. Het tandvlees gaat dan gemakkelijk bloeden omdat het nog ontstoken is. Bij regelmatig, dagelijks gebruik verdwijnt de ontsteking en dus ook het bloeden en wordt het gebruik van tandenstokers minder pijnlijk.

Bloedend tandvlees kan overigens ook het gevolg zijn van een verkeerde techniek.

Wordt het bloeden niet minder of juist erger? Ga dan naar uw tandarts of mondhygiënist.

Wilt u meer informatie of direct een afspraak inplannen voor een instructie tanden stoken? Bel dan 0135425810 of neem contact met ons op via ons contactformulier. Wilt u tandenstokers bestellen, bestel ze dan hier online. Dan heeft u ze de volgende werkdag gratis in huis.

Een deel van deze tekst  is afkomstig van de website van het NVvP

Heeft u nog vragen? Neem gerust contact met ons op.

Call Now Button