Tanden ragen

Kristel Lips preventie assistente
Kristel Lips preventie assistente

Mocht de ruimte tussen de tanden te groot zijn voor een tandenstoker, dan kunt u ook uw tanden ragen. Ragers zijn er in verschillende soorten en dikten. Sommige ragers hebben een lange spiraalborstel, andere hebben een kort borsteltje dat in een handvat of houder wordt vastgezet.

Instructie tanden ragen

  • Maak de rager eerst nat onder de kraan. Doe er geen tandpasta op. • Pak de rager tussen duim en wijsvinger vast en duw deze vanaf de buitenkant tussen tanden en kiezen. Met de andere vingers steunt u tegen de aangrenzende tanden of kiezen.
  • Voorkom ‘doorschieten’.
    Een rager moet tijdens het gebruik enige weerstand krijgen, maar de metalen kern (draad) mag de tanden of kiezen en het tandvlees niet raken. Sluit uw mond iets verder wanneer u de rager achter in de mond gebruikt. Hierdoor vermindert de spanning van uw wangen. Voor de tussenruimten achter in de mond kunt u de rager een beetje ombuigen.
  • Voorkom prikken in uw tandvlees. Prikt u toch in uw tandvlees? Zet de rager dan iets schuiner in.
  • Bij de bovenkaak zet u de rager schuiner van boven, bij de onderkaak schuiner van onderen.
  • Beweeg de rager een paar keer heen en weer. U kunt daarbij soms het raakvlak met de tand vergroten door van richting te veranderen (X- figuur).

Als u merkt dat de rager bij gebruik nauwelijks nog weerstand krijgt, kunt u beter een rager van een groter formaat proberen. Vaak is het nodig om diverse maten naast elkaar te gebruiken. Tip: bij grote tussenruimten kan het handig zijn om twee ragers tegelijk in te brengen.

Reinig alle tussenruimten waarin een rager past. Ragers kunnen verschillende keren worden gebruikt. Spoel ze daarom na afloop goed af en laat ze drogen. In het begin is het gebruik van ragers soms lastig en kan het pijnlijk zijn. Het tandvlees kan gemakkelijk bloeden omdat het nog ontstoken is. Als u de rager echter dagelijks gebruikt, verdwijnt de ontsteking en dus ook het bloeden. Daarnaast wordt het gebruik minder pijnlijk. Bloedend tandvlees kan overigens ook het gevolg zijn van een verkeerde techniek. Wordt het bloeden niet minder of juist erger? Ga dan naar uw tandarts of mondhygiënist.

Wilt u meer informatie of direct een afspraak inplannen voor een ragerinstructie? Bel dan 0135425810 of neem contact met ons op via ons contactformulier. Wilt u ragers bestellen? Bestel ze dan hier online, alle typen ragers zijn op voorraad. Dan heeft u ze de volgende werkdag gratis in huis.

Call Now Button