Sealen

Sealen (spreek uit: sielen) betekent letterlijk afdichten of verzegelen. Sealen bij de tandarts betekent dan ook het afdichten van groefjes en putjes in tanden en kiezen. Het sealen gebeurt met een kunsthars-lak.

Waarom?
Sealen wordt gedaan om de kiezen te beschermen tegen gaatjes. Bij het tandenpoetsen kunnen de haren van de borstel niet doordringen in de diepte van de groeven van kiezen. Op die plaatsen dreigen daardoor gaatjes te ontstaan. Door de diepste gedeeltes van de groeven vol te laten lopen met een kunsthars lak wordt het gemakkelijker om die kiezen te reinigen. Gaatjes krijgen daardoor minder kans. Het is het meest zinvol om te sealen als de kiezen net zijn doorgebroken. De kiezen zijn dan het meest vatbaar en het is zeker, dat er dan geen beginnend gaatje onder de kunststof wordt ingesloten.

De  behandeling zelf
Als eerste wordt de kies goed schoongemaakt met een borsteltje. Om de lak goed te laten hechten in de groeven en putjes wordt het glazuur getest met een zure gel. De gel wordt met een spuitje aangebracht. De gel blijft op ongeveer 20 tot 60 seconden op zijn plaats. Daarna wordt de gel met water weggespoeld. Doordat aan de gel een blauwe kleurstof is toegevoegd, kan de behandelaar goed zien of alle gel is verwijderd. Vervolgens wordt de kies goed drooggeblazen. Het resultaat kan nu bekeken worden. Het glazuuroppervlak is dof geworden, doordat het bovenste laagje glazuur is opgelost en opgeruwd. In deze fase is het erg belangrijk, dat de kies goed droog blijft. De lak zou anders niet goed hechten. De lak wordt met een instrument aangebracht en over de gehele kies verdeeld. Daarna wordt de lak door middel van licht hard gemaakt. De groeven zijn nu gevuld met een witte lak.

Voor- en nadelen
Het grootste voordeel van sealen is dat kiezen veel minder gevoelig zijn geworden voor het krijgen van gaatjes. Dit, zonder dat er geboord hoeft te worden. De behandeling is dan ook volledig pijnloos. Omdat het een zeer vriendelijke behandeling is, is het ook een goede oefening voor kinderen om te wennen aan een eventuele andere behandeling. Echte nadelen zijn er dan ook niet, behalve dat het nadien een beetje vies smaakt en dat het kind de mond een tijd lang open moet houden. Droog werken is namelijk essentieel voor een goed eindresultaat.

Moeten alle kiezen bij alle kinderen worden geseald?
Nee, er wordt alleen geseald als de behandelaar verwacht dat de kans op gaatjes groot is. Die kans wordt bepaald door de diepte van de groeven, eventuele aantasting van het melkgebit en het gebruik van fluoride. De sealing beschermt dan tegen dit gevaar.

Call Now Button