Tandarts huisbezoek vanaf 13 juli

Tandarts in overleg met patiënt 2Ouderen wonen tegenwoordig langer thuis. Door de toenemende vergrijzing in onze samenleving neemt de vraag naar zorg aan huis toe. Maar wie pakt de mondzorg op als je je huis niet meer uit kan? Tandartspraktijk Tilburg start daarom vanaf juli de pilot Thuisbezoek om thuisgebonden ouderen beter te helpen.

‘Mijn moeder kan het huis niet uit maar heeft last van een slecht zittend kunstgebit; ze eet daardoor niet meer en niemand kan haar helpen.’

“Deze en andere vragen naar mogelijkheden voor thuisbezoek komen steeds vaker vanuit onze patiëntenkring naar voren”, zegt Frosja Spijkers-Scheepens, tandarts-eigenaar van Tandartspraktijk Tilburg. “Het kan niet zo zijn dat deze mensen, alleen omdat zij thuisgebonden zijn, geen fatsoenlijke mondzorg kunnen krijgen.”

Hoe dan wel?
“Tandartspraktijk Tilburg start in juli met een pilot om te kijken of mondzorg aan huis haalbaar is. Niet alleen voor Tilburgers maar ook voor dorpen in de omgeving waar deze behoefte bestaat. De investering in een mobiele unit is enorm. Daarnaast heeft een tandartspraktijk te maken met zeer hoge hygiëne-eisen. Zelfs in een ziekenhuis zijn de eisen niet zo hoog. Daarom wordt gestart met gebitsprothese (kunstgebit) werkzaamheden aan huis.”

Wat kost dat dan?
“Dat hangt van de situatie af. Maar in vrijwel alle gevallen wordt de thuisbehandeling vergoed door de zorgverzekeraar. Zij zien ook steeds meer het belang hiervan in. Daarom wordt er eerst een vrijblijvende intake gehouden. Tenzij het om een kleine reparatie gaat: die kan óf ter plekke óf binnen een paar uur worden geregeld.”

Maar de tarieven dalen tot wel 20% volgende maand?
“Dat klopt: dit jaar dalen de tarieven ongeveer tussen de 6 en 20%, afhankelijk van de behandeling. Maar het draait om de zorg. Dat wordt wel eens vergeten.”